Γευστικές επιλογές

Γευστικές επιλογές

…. Γευτείτε ….απολαύστε….πάρτε μαζί σας

Λάδι

Η παραγωγή λαδιού στη Θάσο είναι μια διαδικασία που αναπτύχθηκε και τελειοποιήθηκε εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η ελιά θεωρείται σ΄αυτόν τον τόπο ένα ευλογημένο δέντρο. Τίποτε από αυτό δεν πάει χαμένο. Το ευεργητικό αυτό προϊόν, ο καρπός της τρώγεται, αλλά χρησιμοποιείται και για την παραγωγή του λαδιού. Τα φύλλα της μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τροφή για τα ζώα, ενώ το ξύλο της αποτελεί ιδανική καύσιμη ύλη και στα χέρια των ξυλόγλυπτών παίρνει μορφή και γίνεται τέχνη .

Πλησίον στη Σκάλα Πρίνου υπάρχει το μουσείο Ελιάς-λαδιού που είναι ανοιχτό όλο το χρόνο. Εκεί μπορείτε να δείτε τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν για να παράγουν λάδι στη χώρα μας εδώ και 6.000 χρόνια.

Μέλι

Στο νησί παράγονται δυο είδη μελιού. Το πιο σκουρόχρωμο πευκόμελο από τα καταπράσινα πεύκα και το ανθόμελο που έχει ένα πιο ανοιχτό κεχριμπαρένιο χρώμα από τα αγριολούλουδα - Και τα δύο είναι εξαιρετικά νόστιμα και ευεργητικά.

Μπορείτε να επισκεφθείτε τον Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό στην περιοχή κοντά στη Σκάλα Πρίνου όπου θα αγοράσετε μέλι και προϊόντα μελιού (κερί,γύρη πρόπολη, βασιλικό πολτό) σε πολύ καλές τιμές.

Επίσης μπορείτε να προμηθευτείτε και από ανεξάρτητους παραγωγούς σε κάθε σημείο σχεδόν του νησιού.

Γλυκά του κουταλιού

Τα γλυκά του κουταλιού της Θάσου, φτιαγμένα με εξαιρετικής ποιότητας μέλι, κατεχουν ξεχωριστή θέση στην γαστρονομία του νησιού.

Το πιο γνωστό από αυτά είναι το καρυδάκι. Παρασκευάζεται από καρύδια, που μαζεύονται αρκετά νωρίς την άνοιξη πριν αποκτήσουν σκληρό περίβλημα και με ειδική επεξεργασία μετατρέπονται σε ένα ξεχωριστό πολύ νόστιμο και θρεπτικό γλυκό. Άλλα γλυκά του κουταλιού είναι το σύκο, το κολοκύθι, το πορτοκάλι, το τριαντάφυλλο και το κυδώνι.

Εκτός από τα γλυκά του κουταλιού υπάρχουν και άλλα παραδοσιακά γλυκά όπως ο χαλβάς με το κλειδί και τη στάχτη που φτιάχνεται κυρίως στο χωριό Καλλιράχη καθώς και το σαραγλί, παραδοσιακό χειροποίητο φύλλο για πίτες το οποίο περιχύνουν με μέλι και καρύδια και το ψήνουν στο φούρνο.

Κρασί – τσίπουρο

Η παραγωγή του κρασιού στην Θάσο είναι πολύ μικρή καθώς κυκλοφορούν λίγες ετικέτες, μπορείτε να δοκιμάσετε εξαιρετικής ποιότητας ντόπιο κρασί, από ιδιωτικές όμως παραγωγές.

Στο ορεινό χωριό Καζαβίτι θα βρείτε ντόπιο καλό κρασί.

Μεγαλύτερο βάρος έχουν δώσει οι ντόπιοι καλλιεργητές στην παραγωγή του τσίπουρου. Το τσίπουρο της Θάσου είναι εξαιρετικό.

Βότανα - μπαχαρικά

Φημισμένα αρωματικά φυτά και βότανα του νησιού είναι η αρωματική ΡΙΓΑΝΗ που φυτρώνει στα βουνά της Θάσου, η δάφνη, το δενδρολίβανο, το υπέρικο καθώς και βότανα που παράγονται από εκχυλίσματα αυτών αυτά όπως το Σπαθόλαδο Θάσου.